Galvos skausmas lydėjo ir atostogaujant: gydytoja įvardijo, kas jį sukelia

2023 08 14

Persidirbimas, stresas ir įtampa – kone nuolatiniai šiuolaikinio žmogaus palydovai, sukeliantys įvairių negalavimų. Vienas jų – galvos skausmas. Nors dažnai į galvos skausmą numojama ranka, tikintis, kad jis praeis savaime, vos tinkamai pailsėjus, ne vienam atostogos jau parodė, jog toks planas netrunka subliūkšti. Galvą skauda net ir atostogaujant, o tam didžiulės įtakos turi ir lietuvių poilsiavimo įpročiai. Gydytoja Edita Puolienė pataria, kaip išvengti galvos skausmų, ir ką daryti, kad jie nesikartotų kitų atostogų metu.

Svarbu palaikyti balansą

Jei tikitės, kad ilgą laiką kamuojantis galvos skausmas praeis vos tinkamai pailsėjus per vasaros atostogas, tai nebūtinai gali tapti realybe. Anot E. Puolienės, „Dimedic“ šeimos gydytojos, galvos skausmas atostogų neturi, tad gali užklupti ir poilsiaujant. 

„Galvos skausmo priežastys yra įvairios. Tai gali būti ir įtampos galvos skausmas, ir migrenos, ir klasterinis, ir dėl kaktos sinusų uždegimo, encefalito, meningito, perkaitimo, apsinuodijimo maistu, ir, žinoma, pervargimo“, – sako gydytoja.  

E. Puolienė pastebi, kad pervargimas, sąlygotas balanso tarp poilsio ir darbo nebuvimo, itin dažnai sukelia galvos skausmus, kurie nepaleidžia net ir per atostogas.  To priežasčių toli ieškoti nereikia – dalis žmonių atostogauja retai, o prieš atostogas stengiasi padaryti dar ir papildomus darbus, pervargsta, tad poilsio metu atlėgus stresui neretai net „suserga“.

„Užsisukus darbų gausoje, neretai pamirštama, kad ilsėtis reikia ne tik per atostogas. Poilsis būtinas tiek siekiant užtikrinti tinkamą organizmo funkcionavimą, tiek emocinę sveikatą. Todėl labai svarbu suvokti, kad tinkamas poilsis turi būti įrašytas į dienotvarkę“, – sako gydytoja.

Čia medikė atkreipia dėmesį į dar vieną mitą, kuris itin gajus ruošiantis atostogoms. Neretai tikima, kad įtemptu laikotarpiu patirtą stresą ir miego valandų trūkumą galima kompensuoti per atostogas miegant iki pietų. Vis dėlto taip nėra. E. Puolienė sako, kad, siekiant išvengti galvos skausmų, atostogų metu svarbu kardinaliai nekeisti miego įpročių, išlaikyti balansą.

„Žmogaus organizmas mėgsta režimą, nes visos organų sistemos dirba reguliariai, turi savo aktyvumo periodą, o dėl šios priežasties svarbu kasnakt eiti miegoti tuo pačiu metu. Žinoma, jei atostogų metu miegosite šiek tiek ilgiau nei įprasta, tai didelių problemų nesukels, tačiau, kardinaliai pakeitus miego režimą ir miegant kur kas ilgiau nei įprasta, smegenys gali patirti stresą, o tai gali tapti galvos skausmų priežastimi“, – paaiškino E. Puolienė.

Per daug atleistų „vadelių“ pasekmės

Atostogos – nerūpestingas metas, kai norisi sau leisti viską. Nors daugelis kasdieninėje rutinoje nemažai dėmesio skiria sveikai mitybai, visai kitos taisyklės įsigalioja atostogų metu – poilsiaujant neretai atsipalaiduojama ir leidžiama sau piknaudžiauti nesveiku maistu ir gėrimais. Anot E. Puolienės, toks dažno lietuvio polinkis per atostogas stipriai atleisti „vadeles“ neretai taip pat tampa galvos skausmų priežastimi.

„Mėgautis maistu tikrai galima, tačiau bėda iškyla tuomet, kai prarandamas saikas ir nesveiko maisto valgoma per daug ir per dažnai. Toks piktnaudžiavimas neretai turi savo pasekmių – sutrinka virškinimas, o dėl šios priežasties gali atsirasti ir galvos skausmai. Pastebima, kad dažnai galvos skausmams įtakos turi nesaikingas alkoholio, gausesnis sūraus, riebaus maisto, kavos ar energinių gėrimų vartojimas, todėl tokių produktų reikėtų vengti arba vartoti saikingai“, – vardija E. Puolienė.

Nors dažnu atveju galvos skausmą galima „pažaboti“ paisant tinkamų mitybos principų, pakankamai miegant, išgėrus daugiau vandens ar skausmą malšinančių vaistų, pasitaiko atvejų, kai to gali nepakakti, tad reikia kreiptis į šeimos gydytoją. Tiesa, ne visuomet būtina skubėti į polikliniką – jei galvos skausmas nėra lydimas kitų nerimą keliančių simptomų, gydytojas gali ir nuotoliniu būdu įvertinti paciento būklę, paskirti tinkamiausią gydymą, išrašyti receptą vaistams. 

„Pastebime, kad nemažai sunegalavusiųjų nuotolines konsultacijas itin vertina, nes išvengiama nebūtinų kontaktų su kitais sergančiais asmenimis,  taip pat – laukimo eilėje gydymo įstaigoje ar poreikio skubiai keisti atostogų planus. Svarbu paminėti, kad pacientams tokių konsultacijų išlaidas gali padengti darbuotojų sveikatos draudimas. Pavyzdžiui, Seesam sveikatos draudimo klientai jau kurį laiką naudojasi „TeleMED“ nuotolinės gydytojo konsultacijos paslauga. Šeimos gydytojo konsultacija telefonu suteikiama vos per kelias valandas, jai nereikia registruotis iš anksto ir vizito laukti savaitėmis, todėl tai itin patogu atostogaujantiems Lietuvoje ir nenorintiems keisti savo atostogų planų“, – sako Indrė Keinaitė-Tuchtienė, „Compensa Vienna Insurance Group“ „Seesam“ Sveikatos draudimo produkto vadovė. 

Čia E. Puolienė priduria, kad kreiptis į gydytoją dėl galvos skausmo būtina, jei šis trunka ilgesnį laiką, atsiranda pykinimas, galvos svaigimas ar karščiavimas.

„Tokiu atveju svarbu į gydytoją kreiptis kaip įmanoma greičiau, nes tai gali būti sunkių ligų – meningito, encefalito, sinusito, aneurizmos, onkologinių susirgimų – simptomai. Pirminiam situacijos įvertinimui puikiai tinka ir nuotolinė konsultacija. Tuomet, jei neprireiks atlikti papildomų sveikatos tyrimų, bus galima kliautis gydytojo rekomendacijomis, kaip palengvinti simptomus, pasirinkti tinkamą mitybą ar vaistus“, – sako E. Puolienė.

SHARE Facebook Linkedin